Övning/spel: DumpSwing

DumpSwing

DumpSwing

DumpSwing är en av de mest grundläggande backrycken som finns i Ultimate. Den består av två stycken moment, som var för sig är enkla men där sammanfogningen kan kräva en hel del timing. Uppställningen är att de två backar som inte har disc står några meter bakom discförsvararen, i dennes rygg. Den ytan är såpass svår att passa till att den kan räknas som en säker yta att uppehålla sig i.

Dumpen: Närmsta backen rycker neråt för att få pass några meter nästan rakt bakom dischållaren. Passen måste vara oerhört säker för här vill man inte ha en onödig drop. Den måste kastas ganska tidigt så att spelaren kan springa ikapp den, men det kräver att den är ganska så lös för att den inte ska flyga iväg för långt. Dumpbacken (den som gör rycket) ska inte behöva stå stilla och vänta på discen, då hinner försvararen upp.

Swingen: Ungefär när passen går så börjar tredje backen att rycka ut mot sidan, så att dumpbacken kan fånga, rotera runt och lägga direkt mot andra kanten. Det svåra här är timingen, rycket ska vara snabbt och distinkt utan att man för den skull ska hamna utanför plan. Inte heller här vill man bli stående för att vänta på disc för då kommer försvararen att göra en brytning. Precis när man behöver springa beror på hur snabb du är och hur snabb dumpbacken är på att hantera discen.

 

Den här övningen är rakt applicerbar på matchspel. Kan upprepas i oändlighet medan man väntar på ett bra ryck från mittarna. När swingen gått fram har den backen 5-6 sekunder på sig att titta framåt, kommer inget bra ryck där så får back 1 & 2 (som under tiden samlats i rygg bakom discförsvarare) upprepa momentet med dump och swing. Den enda försvarare vi har i övningen är discförsvararen, i verkligheten har de andra backarna såklart varsin med, men dem kommer vi lära oss finta bort.

Publicerad i Teori

Stöd Färila IF

Kalender

Senaste kommentarer