Övning/spel: Målzon – grunduppställning

Målzon - grunduppställning

Målzon – grunduppställning

När discen har passerat offensiv brickpunkt och är närmare än 20 meter från främre målzonslinje är det dags att byta över till målzonsspel. Den grundläggande uppställningen är att backarna är utanför zon, med två dumpbackar bakom dischållaren, och mittar/toppar är centrerade på en kort, smal linje som utgår längst bak i zon. Man vill ha mycket yta mellan ledet och dischållaren att rycka på.

Försvararna kommer troligtvis ligga snett framför sin anfallare, och någon av dem kommer säkert att ha bytt sida för att täcka upp den fria ytan i skuggan.

Grundtanken med rycken är att de ska ske nästan simultant. Främst i ledet rycker snett framåt, den bakom tar snett åt andra hållet och trean försöker med ett lite vidare ryck åt främre målzonshörn. Dessa ryck lämnar öppet för den längst bak i ledet att rycka rakt framåt mot dischållaren för en möjligt rak och hård pass. Av stor vikt är att fullfölja sina ryck ända ut över målzonslinjen utan att sakta ner eller stanna inne i målzon, gör man det så förstör man ytor för de bakomvarande och ger försvararna en möjlighet att tjuva och bryta.

Det är helt upp till dischållaren att avgöra vem som är mest fri och som ska få passen, om nu någon blir det. Ser inte dischållaren en enkel möjlighet så är det dags att sikta på någon av dumpbackarna, som fram tills nu ska hålla sig passiva och inte förstöra ytor mellan disc och målzon.

Så snart någon i ledet gjort sitt ryck (alltid maxfart!) och det inte blivit mål så är det dags att resetta hela uppställningen med led i målzonen medan backarna trillar runt discen ute på plan. När alla är samlade upprepas proceduren. Ettan avgör när det startar samt vilket håll som rycken sker åt.

Skulle discen inte vara centrerad utan mer åt någon av sidorna så vrider man på ledet så att det är riktat mot discen, med axeln längst bak. Fyran står alltså nästan alltid i mitten av plan längst bak, medan resterande förskjuts mot discen. Även här sker rycken snett mot discen, och fyran kan rycka rakt emot.

Publicerad i Teori

Stöd Färila IF

Kalender

Senaste kommentarer