Skillnader utomhus vs inomhus

Nu när inomhussäsongen knackar på dörren så tänkte jag lista upp lite skillnader mellan inomhus och utomhus som är bra att ha i åtanke.

Avstånd: Allt är mindre. Planen är mindre, målzonen är mindre, det är trånga väggar på sidorna och det finns tak (som ofta innehåller ringar, bommar och vikväggar som minskar takhöjden ytterligare). De minskade ytorna gör att man bara spelar med fem spelare på plan.

Kast: Det finns ingen vind inomhus, så i stort sett vilken skit som helst går fram. Låt nu inte det få er att slarva med tekniken, ett bra kast med fin spin är alltid att föredra framför en dålig, men det är enklare att kasta inomhus, det är det.

Mest stryk får de långa, svepande backhandkasten, de är i stort sett bara användbara vid avkast inomhus. Tonvikten förskjuts istället mot forehandfamiljen av kast, som är mycket snabbare. Här inkluderas även knivar och upsides (hammers), som är att föredra när passarna ska upp i luften framför långsamma backhandpass. Fokus ligger inomhus på snabba, distinkta kast snarare än välkontrollerade och stabila pass som utomhusförhållandena kräver. Träna alltså som bara den på att få bra kontroll på forehanden. Träna på rak forehand, forehand inside, skopa, upside och kniv.

Anfall: I stort sett används bara två huvudtyper av anfall: 2-3 (tänk brett led) och 2-1-2 (även 3-2). Det smala ledet har betydligt mindre nytta inomhus än utomhus, men kan användas i brist på annat. De mindre ytorna gör att man måste vara noggran med att inte sladda runt i fel områden och därmed ta bort passningsvägar för medspelarna. Användandet av de höga passarna (upside + kniv) gör att det är lättare att bryta igenom försvar och hitta luckor. Snabba vändningar och riktningsbyten är konceptet för att bli av med sin försvarare. Frånvaron av vind gör att man kan fokusera mer på att fånga med en hand långt fram/bort från kroppen.

Försvar: Man har ingen hjälp av vinden, så zoner går nästan helt bort. Undantaget är nära målzon, där man med fördel kan splitta i målzon när man är två eller flera försvarare där för att undvika pass på fel sida. Att trycka rent mot sidor kan ha sina fördelar i en trång hall, men ofta väljer man att ta bort en sida. En försvarare måste generellt ligga mycket närmare sin anfallare än utomhus, spelet går så pass snabbt att det är svårt att hinna ikapp.

Spelartyper: De långa löpningarna lyser med sin frånvaro, här är det oftare tal om många korta ryck med snabba vändningar. En kort spelares låga tyngdpunkt kan gott och väl negera den längres steglängd när det är tal om snabba vändningar samt roteringar. Att ta bort en lång spelare som är säker på höjddueller kan vara desto svårare, oavsett längd på försvarare, så discförsvar har en mycket mer framträdande roll.

Regler: Huvudsakligen likadana, men räkning till 8 och att man får tappa/slå ner avkastet är de stora skillnaderna. Pick är betydligt vanligare inomhus då det är trängre. Matcherna är ofta 30 minuter långa, med högre intensitet än inomhus.

Publicerad i Uncategorized

Stöd Färila IF

Kalender

Senaste kommentarer